Workshops

Algemeen
De workshops duren 3 uur en gaan door in het FabLab Geel. Ze vragen geen specifieke ervaring of voorkennis zodat ze door iedereen makkelijk te volgen zijn. Je krijgt een kopie van de presentatie mee. Halverwege voorzien we een korte pauze van een tiental minuten.

Data:
zie Agenda https://www.fablabgeel.be/agenda/
Prijzen:
€20 voor leerlingen (intern, extern), avondschool CVO HIK Geel
€20 voor leraars van de scholengemeenschap Kogeka, recupereerbaar via nascholingsaanbod
€40 voor externen
Betaling op de workshop zelf, bij voorkeur met Payconiq.
Locatie:
FabLab Geel
Azaleastraat 1, poort 4
2440 Geel
Inschrijvingen:
info@fablabgeel.be
Graag met vermelding van titel workshop, naam en aantal personen plus datum.

Tekensoftware
Voor 2D-tekeningen gebruiken wij meestal Inkscape en voor 3D-tekeningen werken wij met Fusion 360. Dit voornamelijk omdat je beide pakketten thuis gratis kan downloaden zodat je kan blijven oefenen en ontwerpen.
We bekijken hun basismogelijkheden opdat je zelfstandig je ontwerpen in 2D en in 3D kan beginnen opbouwen om deze vervolgens te kunnen komen maken met de machines in het FabLab.
+  Workshop Inkscape (2D)
In deze workshop gaan we de basisgereedschappen overlopen waarmee we de meeste 2D-ontwerpen kunnen opbouwen om te kunnen gaan printen of laseren.
+  Workshop Fusion 360 (3D)
Hier gaan we ons verdiepen in het construeren van een 3D-model aan de hand van de meest voorkomende tools. Dit model gaan we dan kunnen exporteren in een werkbaar bestand om bijvoorbeeld te gaan 3D-printen.
Opmerking: voor deze workshop dien je thuis je eigen licentie als student/leraar/niet-commerciële gebruiker aan te vragen via een e-mailadres + paswoord op je laptop. Deze dien je dan ook
 mee te brengen naar de workshop.

Machines
We gaan de basiswerking van de machines uitleggen zodat je bij een eerstvolgend bezoek aan FabLab min of meer zelfstandig kan starten.
+  Workshop UV-printen, plotten/cutten
Tijdens deze workshop leer je stapsgewijs hoe je een digitaal 2D-ontwerp maakt voor het perfecte resultaat op de UV-printer. We bekijken de verschillende mogelijkheden en instellingen van de machine om een ontwerp tot een goed eindproduct te brengen.
Op dezelfde wijze kunnen we het ontwerp klaarmaken om naar de plotter of cutter te versturen.
+  Workshop Lasersnijden, -graveren, -snelsnijden
In deze workshop ontdek je de werking van de lasermachine met al zijn mogelijkheden. Je leert je 2D-ontwerp opbouwen aan de hand van  het juiste kleurgebruik in de tekening en welke stappen je vervolgens moet doorlopen om de laser correct te kunnen aansturen.